>

Leke Tedavileri

Leke Tedavisi

Öncelikle leke çeşitlerinden bahsedelim;
 
- Doğum lekeleri (porto şarabı lekesi, salmon lekesi vs..)
- Yanıklara bağlı lekeler
- Aknelere bağlı lekelenme
- Güneş kaynaklı lekelenmeler
- Yaşlılığa bağlı lekeler
 
Doğum lekeleri için tedavi lekenin kesin tanısının klinik veya biyopsi yapıldıktan sonra histopatolojik olarak konması sonrası belirlenir
 
Yanıklara bağlı lekelenmeler genellikle güneş yanıkları sonrası oluşan kahverengi lekelenmeler veya o bölgede oluşan yaygın koyulaşma şeklindedir. Diğer ileri derecedeki yanıklara bağlı izler-lekeler yanığın derecesine göre belirlenir
Aknelere bağlı lekelenmeleri akne izi tedavisi başlığı altında okuyabilirsiniz.
 
Bu bölümde esas bahsedeceğimiz leke tedavileri güneş kaynaklı lekeler ve yaşlılığa bağlı lekeler olacaktır.
 
Ozon tabakasının giderek incelmesi cildimizi güneşin yararlı etkilerinin yanında zararlı etkilerine de maruz bırakmaktadır. Oluşan bu zarar, ciltte lekelenmeler olarak ortaya çıkmaktadır.

Güneşe bağlı olarak;
 
Çillenme (efelid)
Lentigo
Melesma
Özelllikle kollarda görülen konfeti şeklinde küçük beyaz lekelenmeler  oluşabilir
 
 
Çiller için Leke Tedavisi
 
Genellikle çocukluk çağında başlayan bir cilt sorunu olabilen çillenme bazen cilt tonu ve saç rengiyle uyumlu olduğunda çok tedavi gerektirmese de yaşamın bir döneminde mutlaka rahatsızlık duyulur hale gelebilir. Genellikle yaş ilerledikçe cilt solgunlaşır ve çiller rahatsızlık duyulur hale gelir.
 
Çiller çoğunlukla alexandrite lazerle tedavi edilir. 1-2 seans yeterli olabilmektedir. Lazer dışında kimyasal peelingler de kullanılabilir. Yaz aylarında tedavi yapılması önerilmez. Tedavi sonrası nüks sık olduğundan güneşten koruyucu kremleri düzenli kullanmak şarttır.
 
Melezma Tedavisi
 
Genellikle güneş teması ile oluşan ama gebelik etkisi ile de oluşan (hatta gebelik maskesi olarak da bilinen) melesma, yüzü yaygınca sarabilen koyulaşma şeklinde görülür. Genellikle simetrik olur. Tedavisi mümkün fakat kolay değildir bazen çok inatçı olabilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak PRP, altın iğne, karbon peeling, fraksiyonel lazer gibi işlemler kombine kullanılarak başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.
 
En Etkili Leke Tedavileri
 
Leke tedavisi öncesinde, nedenlerin anlaşılması öncelikli kuraldır. Leke türüne ve cilt yapısı beraber değerlendirilirek en uygun tedaviler seçilmektedir. Tedavi uzman kişilerce dermatolog hekimin kararı ve denetimiyle uygulanmalıdır.
 
Leke tedavisi yapılırken ilaç tedavilerine ek olarak kullanılan başlıca yöntemler şunlardır;
 
Kimyasal peeling
Karbon peeling
Thulium akıllı lazer
Fraksiyonel lazer
 
Kimyasal Peeling ile Leke Tedavisi
 
Cildi soymak için kimyasal içeriklerin kullanıldığı bir uygulamadır.  Leke derinliğine göre yüzeysel, orta derece ve derin peeling olmak üzere 3 şekilde uygulanır. Uygulama genellikle asit içerikli ürünlerle yapıldığı için tecrübeli dermatologlarca  yapılmalıdır.
 
Karbon Peeling ile Leke Tedavisi
 
Q-Swich lazer ile cildin soyulmadan lekelerin yok edildiği bir işlemdir. Oldukça güvenli bir uygulama olup leke tedavisinin en zor olduğu çok koyu tenli hastalarda bile uygulanabilmektedir. Lekenin derinliğine göre 6-10 seans uygulanabilir. En sevilen ve başarısı yüksek uygulamalardan biridir.
 
Thulium Lazer ile Leke Tedavisi
 
Thulium Lazer en güncel lazerlerdendir. 1927nm dalga boyuna sahip bir çeşit fraksiyonel lazerdir. Direk olarak melanositleri hedef aldığı için etkisi nispeten daha uzundur. Yeni leke oluşumunu önleme açısından da etkisi olabilmektedir.
Thulium Lazer uygulamasıcilt yenileyici etkisinden dolayı dünyada ve magazin basınında ‘Baby Face’ olarak da bilinip ünlülerinin ciltlerindeki aydınlığı korumak için 1-2 ayda bir yaptırdıkları bir uygulamadır.
 
Fraksiyonel  Lazer ile Leke Tedavisi
 
Cildi soyarak yenileyen fraksiyonel lazerler hafif bir soyulma ile epidermisi yeniler. Kendi içerisinde ablatif (çok soyucu) veya non-ablatif (az soyucu) tipler olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzeyel ve derin cilt lekelerinin tamamında fraksiyonel lazer kullanılabilir. Seans sayısı leke derinliğine ve cihazın tipine göre değişir.
 
Güneş lekelerinden kurtulmak ve korunmak için mutlaka yapılması gerekenler
 
Yaz kış güneş koruyucu kullanmaya devam etmelisiniz.
Yazın, renk açıcı krem ya da kozmetik ürün kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Limon gibi asit içeren doğal ürünlerle bakım yaptıktan sonra güneşe çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Yazın, cildi soymaya yönelik cilt bakımlarını ürünlerini kullanmaya ara vermelisiniz.
 

 

Güneş, tüm canlılar ve evren için eşi bulunmayan bir yaşam kaynağıdır.