>

Sivilce izi ve Çatlak Tedavisi

Sivilce Tedavileri

Akne İzi Tedavisi

Sivilce izleri yüzeyel ve derin olmak üzere ikiye ayrılır;

Yüzeyel sivilce izleri derinin sadece üst kısmında oluşan izlerdir, genellikle kırmızımsı veya açık kahverengidir, bazen az miktarda çukurlaşma izlenebilir

Derin sivilce izleri üçe ayrılır:

  • İcepick skar
    Sınırları belirgin, çapı 2 mm den az, derinliği 2 mm olan akne izleridir.
  • Boxcar izleri
    Yuvarlak - oval şekilli, 0.5-1 mm derinliğinde, krater benzeri dikey çökme gösteren akne izleridir. İcepick skarlar kadar derin çöküntü oluşturmazlar.
  • Rolling skar
    Cilt üzerinde çeşitli derinlikler dalga benzeri çökmelere neden olan akne izleridir.

 

Yüzeysel sivilce izlerinin tedavisi

Yüzeyel kimyasal peeling , dermaroller-dermapen gibi mikroiğneleme sistemleri ile birlikte PRP ve mezoterapi uygulamaları ve fraksiyonel lazerler ile tedavi edilebilir

İcepick skar tedavisi

Yüzeyel sivilce izi tedavisinde yer alan işlemler yanında altın iğneli radyofrekans  yöntemleri kullanılır.

Boxcar sivilce izlerinin tedavisi

Yukarıda uygulanan tedavilere ek olarak Derin kimyasal peeling ve  punch yükseltme yöntemleri uygulanmaktadır.

Rolling skar tedavisi

  • Rolling skarlar diğer akne izlerinden farklı olarak derideki fibröz bantların cildi aşağı doğru çekip çökme yapması sebebiyle oluşur. Bu yüzden bu bantların kesilmesi gerekir. Bu kesme işlemi subsizyon yöntemi ile yapılır
  • Yukarıda bahsedilen tedavilerin bu tarz izlerde etkisi sınırlıdır
  • Rolling akne skarı tedavisinde en sık subsizyon ve dolgu uygulamaları kullanılır.
     

Fraksiyonel laser ile sivilce izlerinin tedavisi

  • Cildin üst tabakasının soyulmasını, alt tabakasında ise kollajen üretiminin artmasını sağlar
  • Derinliğe ve cihazın tipine göre 2-8 seans arası uygulanabilir
  • Uygulama sonrasındaki kızarıklık 3-4 gün içinde, soyulma 7-10 gün içinde düzelir.
  • Uygulama sonrasında nemlendirici ve yüksek faktörlü güneş koruyucu mutlaka kullanılmalıdır
  • Yaz mevsiminde yapılmamalıdır.
     

Altın iğne radyofrekans ile sivilce izlerinin tedavisi

  • Altın iğnedeki mikroiğneler cilt üzerinde küçük delikler açarak yara iyileştirme sürecini başlatır ve cildin yenilenmesi sağlar. İğnelerle verilen radyofrekans enerjisi  cilt altını ısıtarak var olan kollajen liflerinin kısaltır ve yeni kolajen üretimini tetikler.
  • Sivilce izlerinin tedavisi için genellikle 1 ay ara ile 2-4 seans uygulanır.
  • PRP ve mezoterapi ile beraber kullanılırsa etkinliği artar.
  • Ciltte soyulma yapmadığı için yaz aylarında yapılabilir fakat işlem sonrasında kızarıklık olabildiği için çok dikkatli güneş koruması gerektirir.
     

Kimyasal peeling ile akne ve akne izlerinin tedavisi

  • Kimyasal peeling özellikle komedon denilen siyah ve beyaz noktaların temizlenmesini sağlar
  • Akne ve akne izlerinin tedavisinde en sık salisilik asit ve glikolik asit peeling kullanılır.
  • Yaz aylarında kimyasal peeling uygulanmamalıdır.

 

Deri Çatlağı Tedavisi

 

İnsan bedeni büyürken derisi de onunla birlikte büyür ve bu büyüme vücudun total gelişim hızını takip edebildiğinde herhangi bir hasar ortaya çıkmaz. Ergenlik döneminde kas ve kemiklerde gerçekleşen ani büyümelere deri, eşlik etmekte zorlanır ve yırtılarak esneme yapar. Bu esneme alanları çatlak olarak niteledirilen alanlardır. Hamilelikte de aynı mekanizma işler. Gebeliğin ikinci yarınsındaki karın büyümesine karın derisi eşlik edemez ve derin çatlaklar oraya çıkar. Hızlı kilo alma da bir başka nedendir. Bunların dışında kortisteroidli ilaçların uzun süre kullanımı ve bazı doğum kontrol hapları da deri çatlaklarına sebep olabilir.

Çatlak tedavisinde kullanılan yöntemler giderek gelişse de tedavi öncesinde çatlak olan bölgenin tam olarak eski haline dönemeyebileceği bilinmelidir. Tedavide amacın çatlakların derinliğini azaltmak ve cildin eski rengine dönmesine yardımcı olmayı hedeflediği söylenebilir. Çatlak tedavisinde kullanılan yöntemler;

Fraksiyonel Lazer

Çatlak tedavisinde en etkili yöntemlerden biri fraksiyonel lazer yöntemidir. Uygulanan lazer ışınları çatlak olan bölgeyi hafif derecede hasarlayarak yeni kollajen ve elastin doku üretimine neden olur. Böylece esneme özelliğini kaybetmiş, eski dokunun yerini yeni doku almaya başlar. Sağlıklı dokuların uyarılarak hasarlı dokuların tedavi edildiği bu yöntem, sadece cilt çatlaklarında değil, aynı zamanda cilt sıkılaştırma, cilt yenileme ve ameliyat/yara izlerinin giderilmesinde de kullanılır. Fraksiyonel lazer uzun zaman önce oluşmuş eski çatlaklar üzerinde de  etkilidir. Çatlakların hangi bölgede, ne derece derin ve ne kadar eski olduğuna göre seans sayısı değişiklik arz eder.  Ancak, fraksiyonel lazer uygulamasını sadece bu konuda uzman kişilerin yapması gerektiği unutulmamalıdır. Yanlış uygulanan lazer tedavisi ciltte daha büyük sorunlara neden olabilir.

Altın İğneli Radyofrekans

Bu yöntemde radyofrekans cihazı üzerinde bulunan iğnelerle radyofrekans dalgaları verilerek deri altı ısıtılır. Bu sayede yeni kollajen ve elastin doku oluşmu uyarılır.  Uygulamanın kaç seans süreceği ise çatlağın derinliğine ve yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.

Mikroiğneleme ve PRP

Mikro boyuttaki yüzlerce iğnenin çatlakların üzerinden geçmesi sonucu ciltte pek çok kanalcık oluştulur. Beraberinde hastanın kanından hazırlanan kök hücre ekstreleri uygulanır. Hem oluşturulan iğne hasarı ile doku onarımı tetiklenir hem de PRP solüsyonu ile kollajen doku yenilenir ve çatlaklarda iyileşme sağlanır. Seans saysı değişkendir.

Medikal Tedavi

C vitamini, soğan özü ekstresi bulunan ve kollajen üretimini artıran kremler çatlak tedavisini desteklemek için kullanılabilir. Badem yağı cilt çatlaklarının tedavisinde etkili olabilmektedir. İlaç ve kremler, tek başına yeteri kadar etkili değildir çoğu zaman diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanıldığında tedavi etkinliğini artırır.

Lazerle sivilce tedavisi yöntemi, son yılların en çok tercih edilen ve %100’e kadar sonuç veren akne tedavisi uygulamaları arasında yer alıyor.