>

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akne Tedavisi

Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonların, yağ bezlerinin fazla sebum üretmesine neden olmasından kaynaklı ortaya çıkan sivilce, kılların büyüdüğü kıl foliküllerinde yer almaktadır. Akne sorunu olan kişilerde, sivilce problemi yaşamayan kişilere göre daha çok hücre dökülmesi ve hücre yapışması gözlemlenmektedir.
Ek olarak, ciltte yaşayan bir bakteri (P. Acnes), kapalı kıl foliküllerinde kolay ve hızlı bir şekilde çoğalmasıyla da akne oluşumu gözlemlenebilir. Bakteri, bazen ciltte inflamasyona neden olacak tahriş yaratarak, bazen de folikülün duvarını patlatarak cilde yayılan bir enfeksiyon şeklinde ortaya çıkabilir.
Akne tedavisinde uygulanan cerrahi müdahaleler bulunmaktadır. Komedon çıkarılması, steroid enjeksiyonu gibi işlemler, hastanın deri yapısına ve aknelerin genel yapısına göre tercih edilmektedir.
Akne tedavisi, dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Glikolik asit veya salisilik asit kullanılarak yapılan peeling işlemleri, fototerapi, fotodinamik terapi de akne tedavisi seçenekleri arasında yer almaktadır.
 
Öncelik, akne izi bırakmadan tedaviyi tamamlamak olmalıdır
 
Alanında uzman dermatoloji uzmanları tarafından yapılan akne tedavisinde amaçlanan konulardan biri, iyileşen nodül ve kistlerin ciltte iz bırakmasını önlemektir. Çünkü, bir kez ciltte izler oluştuktan sonra, cildi eski pürüzsüz haline döndürmek oldukça zordur.
 
Akne Tedavisi, Kişiye Özel Olmalıdır
 
Akne tedavisinde kullanılacak krem, losyon, jel ve pomad formatındaki topikal tedavi, yalnızca uygulandıkları alanda etkili olacaktır. Ancak, yeni sivilce gelişimini de engelleyebilecekleri için, etkilenmesi muhtemel tüm alanlara uygulanmalıdır. Topikal tedavinin hangi bölgelere uygulanacağı, kişilerin cilt yapısına göre değişiklik göstermektedir.
Orta ve şiddetli akne sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde, tek başına topikal yeterli olamayacağı için; çoğunlukla antibiyotik, hormon tedavisi, izotretinoin gibi tedavi seçenekleriyle desteklenmelidir. Bu durumda, hastanın fizyolojik durumu, hormon testleri, kan testleri gibi tetkiklerle tam olarak anlaşılmalıdır.
 
Akne tedavisinde, hastanın detaylı incelemesinden sonra belirlenecek;
Topikal (krem) tedavisi
İlaç tedavisi
Cilt mezoterapisi (Mezolifting)
Peeling uygulamaları
Medikal cilt bakımı tedavisi
Hormon tedavisi
Lazerle sivilce tedavisi
Akne izi tedavisi
gibi farklı yöntemler tercih edilebilir.
 
 
 

 

Akne tedavisi, dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.